Bijennest verwijderen: voorkom overlast en steken
Zie je in mei of juni een grote zwerm krioelende bijen aan een boomtak of tegen een schoorsteen hangen? Of heb je een nest ontdekt waar deze harige zoemers in- en uitvliegen? Voorkom dat je gestoken wordt; verwijder het bijennest niet zelf, bel Van Ledden Ongediertebestrijding.
Bijen zijn niet gevaarlijk voor mensen, tenzij je allergisch bent voor steken. Ze zijn geen zoetigheid zoekende jagers zoals wespen en ze komen niet snel op mensen af. Het voelt vooral onprettig om een bijennest in je directe omgeving te hebben. Toch hebben we bijen wel hard nodig omdat ze voor bestuiving zorgen en daarom onmisbaar zijn bij het kweken van groenten en fruit.
Ervaar je overlast? Wij helpen je ervan af.
we reageren snel
Bijennesten verplaatsen in plaats van bestrijden
We hebben bijen nodig omdat ze voor bestuiving zorgen en daarom onmisbaar zijn bij het kweken van groenten en fruit. Daarom verplaatsen wij bijennesten in plaats van ze te bestrijden. En bijenzwermen geven we een nieuw onderkomen. Omdat we zelf imker zijn is een zwerm vangen geen probleem en verwijderen we een bijennest veilig om die daarna elders te plaatsen .
Een bijennest ontdekt? Bel ons direct.
we zijn binnen 24 uur bij je
De kosten van het verwijderen van bijen
Afhankelijk van waar het nest of de zwerm zit, kunnen we je vertellen wat de prijs is voor het verwijderen van een bijennest of het vangen van een zwerm. Neem vrijblijvend contact met ons op. We zorgen dat je van tevoren weet waar je aan toe bent, en de voorrijkosten zijn voor onze rekening.
ma-za bereikbaar
Een bijzonder volkje
De bekendste bijensoort in ons land is de honingbij (Apis mellifera). Bijen zijn goedaardig, ze steken net als hommels alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Ze leven in een kolonie met een duidelijke taakverdeling.
De koningin of moer legt de eitjes waaruit alle leden van het volk voortkomen. Zij heeft een aantal vaste verzorgers, de hofstaat van ongeveer 12 bijen. De koningin kan 5 jaar oud worden, en legt in het hoogseizoen wel 2000 eitjes per etmaal.
De werksters doen, zoals hun naam zegt, al het werk in de kolonie. Ze beginnen in het nest, waar ze drie weken als huisbij de cellen reinigen en poetsen, de larven voeden, raten bouwen, dode bijen afvoeren en nectar opslaan. Met hun wasklieren maken ze nieuwe raten voor eitjes en voor opslag van voedsel. Na drie weken verandert hun taak en worden ze haalbijen die op zoek gaan naar stuifmeel en nectar. Ze leven ongeveer 6 weken. Bijen die in augustus-oktober geboren worden, overwinteren en worden in het voorjaar door nieuwe jonge bijen afgelost.
Uit onbevruchte eitjes komen de darren voort, mannetjesbijen die alleen in de zomermaanden ontstaan. Zij bevruchten de koningin en houden de larfjes warm. Ze krijgen voedsel van de werkbijen, maar die stoppen vanaf augustus met voeren. De verzwakte darren worden vervolgens met geweld uit het nest verdreven: de darrenslacht.
De ontwikkeling van de bij
Als een eitje gelegd is, groeit dat in 3 dagen uit tot een larve. Larven verpoppen zich na 6 dagen. Het duurt 7 dagen voor uit de pop een koningin groeit, 12 dagen voor een werkbij en 24 dagen voor een dar. Dankzij de grote hoeveelheid eitjes die de koningin legt, kan een volk dat in de winter uit 5.000 – 10.000 bijen bestaat, in de zomer uitgroeien tot wel 40.000 – 80.000!
Daarbij is de temperatuur in het nest of in de bijenkast belangrijk. In de lente en zomer is het daarbinnen 35 graden. Een deel van de werksters zorgt voor ventilatie; ze zitten stil maar slaan met hun vleugels waardoor een luchtstroom op gang komt die zuurstofrijke en droge lucht de kast in brengt. Als het toch te warm wordt, halen de bijen water en laten dat in de kast verdampen voor een verkoelend effect.
In de winter zijn er geen larven en poppen (broed) meer. Dan kruipen de bijen tegen elkaar aan, met de koningin in het midden. Zij wordt gevoerd. De bijen aan de buitenkant koelen af, en kruipen dan naar binnen: zou houdt de tros zichzelf warm.
Vijanden van de honingbij
Bijen hebben 1 grote vijand: de wasmot. Dit vlindertje legt eitjes in het nest, op niet bezette raten. De larven die uitkomen vreten zich een weg door het nest en richten grote verwoestingen aan.
Ook spinnen zijn een natuurlijke vijand van de bij. Vooral op de heide verdwijnen veel bijen in hun webben.
In de winter hebben bijen last van muizen en van mezen. Muizen dringen de kast of het nest binnen en voeden zich met de honing. Mezen pikken ‘s winters bijen bij de uitvliegopening weg, en houden het volk uit de winterrust.
Wespen en hoornaars proberen ook de honing te stelen. De Aziatische hoornaar gaat zelfs nog verder: die bijt de kop van de bij af om zo haar honingblaas te legen. De Europese honingbij kan zich daar niet tegen verdedigen.
Bijenhouden
Al sinds mensenheugenis houden mensen bijen. Ze vangen een zwerm en geven die onderkomen. Vroeger in een korf van wilgentenen, stro of klei, en sinds de 19e eeuw in een houten bijenkast. De bijen worden ingezet om bomen en planten te bestuiven: met de haartjes in hun vacht nemen ze stuifmeel mee van bloem naar bloem terwijl ze op zoek zijn naar nectar.
De imker hangt in de bijenkast houten raamwerkjes, waarop de bijen makkelijk hun raten kunnen bouwen. Een raat bestaat uit honderden, exact gelijke zeshoekige kamertjes. In deze cellen legt de koningin haar eitjes, en er wordt stuifmeel en honing opgeslagen. Leeggekomen cellen worden door de werksters schoongemaakt, en kunnen worden hergebruikt.
Bijen maken honing uit de nectar die ze van bloemen meenemen. De nectar slaan ze op in hun honingblaas en daarmee vliegen ze naar de kast. Ze deponeren de nectar in de cellen, waar die door de huisbijen wordt bewerkt en ingedikt. Voor 1 cel zijn ongeveer 25 vluchten nodig. Als het suikergehalte meer dan 80% is, wordt de cel afgesloten met een wasdekseltje.
Een bijenvolk kan per jaar 30 kilo honing produceren. De imker oogst een deel van de honing: de rest laat hij in het nest als voedsel en verwarming voor het volk. Propolis kan ook worden geoogst: het goedje uit knoppen en sappen van planten en bomen waarmee de bijen hun nest afdichten. Propolis is bekend om zijn bacterie- en schimmeldodende werking.
Afgeschreven honingraten worden gesmolten en gebruikt als was voor kaarsen en voor boenwas.
Mag je bijen bestrijden?
Bijen bestrijden mag, maar alleen als de situatie daar aanleiding voor geeft. Verwijderen van een bijennest gebeurt meestal ook niet uit het oogpunt van bestrijding, maar om het nest te verplaatsen.
Echt actief bestrijden van bijen is verboden, omdat de honingbij een nuttig diertje is dat we als bestuiver van bloemen en planten en ook van onze groenten en fruit heel erg nodig hebben.
Van Ledden bestrijdt én adviseert
Van Ledden Ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Zo verwijderen we ook bijennesten en bijenzwermen om ze elders een goed onderkomen te geven.
Je bereikt ons makkelijk en persoonlijk. En als het nodig is komen we snel bij je langs.
Welke overlast je ook ervaart: je krijgt van ons de oplossing.
we reageren snel
Gemeente Arnhem
- Arnhem
Gemeente Buren
- Buren
- Maurik
- Lienden
- Besuichem
Gemeente Druten
- Druten
Gemeente Lingewaard
- Bemmel
- Huissen
Gemeente Neder Betuwe
- Kesteren
- Opheusden
- Dodewaard
- Ochten
Gemeente Nijmegen
- Nijmegen
- Lent
Gemeente Culemborg
- Culemborg
Gemeente Over Betuwe
- Zetten
- Elst
Gemeente Renkum
- Oosterbeek
- Renkum
Gemeente Rhenen
- Rhenen
Gemeente Tiel
- Tiel
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Amerongen
- Doorn
Gemeente Veenendaal
- Veenendaal
Gemeente Wageningen
- Wageningen
Gemeente West Betuwe
- Geldermalsen
- Haaften
- Beesd
- Waardenburg
- Ophemert
Gemeente West Maas en Waal
- Wamel
- Dreumel
- Beneden – Leeuwen
Gemeente Wijk bij Duurstede
- Wijk bij Duurstede
Gemeente Zaltbommel
- Zaltbommel
- Uiteraard werken wij ook in de omgeving van bovenstaande plaatsen.