Overlast van kakkerlakken? Alleen professionele bestrijding helpt
Bij kakkerlakken denken we meestal vooral aan warme landen, toch vormen deze snelle insecten ook in Nederland regelmatig voor een plaag in huis. Binnen de kortste keren zijn het er meer, en dat wil je voorkomen.
Kakkerlakken genieten van donkere, warme en vochtige plaatsen. Daar planten ze zich razendsnel voort. Ze verspreiden ziektes, bacteriën en schimmels. Schakel daarom direct professionele bestrijding in.
Ook als je hun bruine velletjes tegenkomt, of bruinzwarte ei-pakketjes; bel meteen.
ma-za bereikbaar
Snel de beste oplossing
Zelf kakkerlakken bestrijden haalt niet zoveel uit. Je vangt er misschien een paar, maar je mist de grote aantallen die zich verstoppen in kieren, achter plinten en achter loszittend behang.
Heb je kakkerlakken gezien in huis, bel Van Ledden Ongediertebestrijding en:
- we onderzoeken je ruimtes op (sporen van) kakkerlakken;
- we vertellen je wat we hebben gevonden en hoe we gaan bestrijden;
- na jouw akkoord gaan we meteen aan de slag met de bestrijding.
Heb je last van kakkerlakken? We zijn snel bij je.
Hoe ontdek je of je last van kakkerlakken hebt?
Kakkerlakken worden in de nacht actief en gaan dan op zoek naar eten. Met een vaart van 1,5 meter per seconde rennen ze over je vloer en door je kastjes. Ze eten alles, ook bedorven voedsel en uitwerpselen.
Met dezelfde vaart verstoppen ze zich als je de lamp aandoet. Je kunt dus overlast van kakkerlakken hebben zonder het te weten.
Om te controleren of je last hebt van een kakkerlakkenplaag zijn er goede lijmvallen te koop. Let op: voor het grondig bestrijden van kakkerlakken zijn deze vallen niet toereikend.
Ook de methode waarbij je ’s nachts een natte doek op de vloer legt, om de volgende morgen de kakkerlakken die eronder schuilen te verwijderen kun je proberen, maar afdoende is het niet.
Heb je last van kakkerlakken? Wacht niet te lang met het inschakelen van professionele bestrijding.
Wat kost kakkerlakken bestrijden?
Wanneer je kakkerlakken door ons laat bestrijden weet je van tevoren wat het kost. Je krijgt een prijsopgaaf zonder verborgen kosten. De kosten voor de inspectie zitten bij de prijs inbegrepen. En we rekenen geen voorrijkosten.
we zijn binnen 24 uur bij je
Zo bestrijden wij jouw kakkerlakken
Kakkerlakken bestrijden is een nauwkeurig werkje. Je wilt echt van alle dieren én hun eitjes en larven af. We bestrijden ze door zorgvuldig in alle naden en kieren een speciale bestrijdingsgel aan te brengen. Die gel bevat lokstoffen, waar kakkerlakken op af komen om ervan te eten. Omdat ze ook dode soortgenoten opeten, wordt de vergiftiging doorgegeven van kakkerlak op kakkerlak.
*Deze methode is veilig voor kinderen en huisdieren*
we zijn binnen 24 uur bij je
Hoe komen kakkerlakken in je huis?
Kakkerlakken komen niet in je huis omdat het daar vies of onhygiënisch is. Maar hoe krijg je ze dan wel?
- je neemt ze mee van een reis
- ze komen bij de buren vandaan
Vaak nemen mensen de beestjes mee terug van vakantie, in hun koffers tussen de kleren. Er kan ook een ei-pakketje onder je schoenen gekleefd zitten.
Kakkerlakken kunnen zich daarnaast via verwarmingsbuizen, naden en kieren naar andere verdiepingen of gebouwen verplaatsen.
Je hebt een plaag voor je er erg in hebt, omdat ze zo snel zijn (ook in voortplanten) en zich diep in naden en kieren terugtrekken.
In huis kom je kakkerlakken tegen in of bij je keukenkastjes, de voorraadkast, je koelkast, je magnetron en de oven, en in je badkamer.
Wat je zelf kunt doen tegen kakkerlakken.
Je komt alleen van je kakkerlakkenplaag af met professionele bestrijding. Er zijn wel manieren om de kans te verkleinen dat je er last van krijgt.
Als je bijvoorbeeld thuiskomt van een warme vakantiebestemming, pak dan je koffers buiten uit en was direct al je kleren. En zorg er ook voor dat naden en kieren in je keuken en sanitaire ruimtes goed zijn afgekit.
Bij andere preventiemethodes neem je een van de drie levensbehoeften van de kakkerlak weg:
- vocht, goed ventileren dus
- voedsel, maak eten onbereikbaar
- warmte, verlaag de temperatuur
we reageren snel
Goed ventileren
Kakkerlakken houden van vochtige ruimtes. Je vermindert de luchtvochtigheid in je keuken, je badkamer en andere plekken in huis door goed te ventileren.
Eten onbereikbaar maken
Kakkerlakken eten echt alles. Berg daarom je voedsel op in afgesloten bakken. Ruim kruimels op, ook in je keukenlades, en laat ’s nachts de vaat niet op het aanrecht staan. Goed stofzuigen en dweilen is ook essentieel.
Temperatuur verlagen
Warmte en vocht zijn de ideale combinatie voor de kakkerlak. Zorg er dus voor dat de temperatuur in vochtige ruimtes niet te hoog is. Toch last van kakkerlakken? Bel Van Ledden Ongediertebestrijding. We streven ernaar binnen 24 uur bij je te zijn.
Over de kakkerlak: een razendsnelle alleseter
Er zijn wereldwijd zo’n 4000 soorten kakkerlakken. Je herkent ze aan hun afgeplatte lichaam, lange dunne antennes en hun lange stekelige poten. Ze hebben vleugels maar kunnen niet vliegen. Ze rennen wel vliegensvlug: meer dan 5 kilometer per uur. Aan hun achterlijf dragen ze ei-pakketjes, die ze op een gegeven moment afzetten.
Kakkerlakken eten werkelijk alles, tot dode soortgenoten aan toe. Ze planten zich snel voort en kunnen zich erg goed verstoppen. Overdag houden ze zich schuil, ’s nachts zijn ze actief.
Uit hun eitjes komen larfjes, ook wel nimfen genoemd. Tijdens hun groei vervellen ze regelmatig, tot ze volgroeid zijn.
In Nederland komt 1 soort kakkerlak het meeste voor: de Duitse kakkerlak. Een aantal andere soorten komt regelmatig met reizigers mee uit warme vakantiebestemmingen.
Deze kakkerlakken komen het vaakst voor in Nederland:
Duitse kakkerlak (Blatella germanica L.)
De Duitse kakkerlak is strogeel tot lichtbruin van kleur en heeft twee opvallende zwarte lengtestrepen op zijn borstschild. Een volwassen kakkerlak is 10-15 mm lang. Ze leven vanaf hun volwassenheid ongeveer een half jaar. In die tijd produceren vrouwtjes ongeveer 7 ei-pakketjes met elk 30 eieren.
De vrouwtjes dragen de ei-pakketjes 3-5 weken mee aan hun achterlijf tot ze deze afzetten. De larfjes die uitkomen vervellen in anderhalve maand 6 keer, waarna ze volwassen zijn. Duitse kakkerlakken kunnen lang zonder voedsel, maar zijn gevoelig voor kou; te lang onder nul is fataal voor ze.
Bruinbandkakkerlak (Supella longipalpa F.)
Deze soort lijkt veel op de Duitse kakkerlak maar heeft niet de twee opvallende lengtestrepen. Volwassen exemplaren zijn 10-15 mm lang. Vrouwtjes produceren in de 4 maanden dat ze als volwassen beestje rondscharrelen 10-20 ei-pakketjes met tussen pozen van een week tot 10 dagen. Een ei-pakket bevat ongeveer 16 eitjes.
Bij temperatuur onder de 24 graden ontwikkelen de larven zich traag.
Deze soort heeft relatief weinig vocht nodig. Je treft hem boven de grond aan, achter meubels, schilderijen of los zittend behang.
Bruinbandkakkerlakken leven van zetmeelhoudende producten zoals voedsel maar eten ook behangplaksel, dode dieren, uitwerpselen en afval.
Oosterse kakkerlak (Blatta orientalis L.)
Deze kakkerlak is roodbruin tot blauwzwart van kleur en wordt 21-28 mm lang.
Vrouwtjes produceren 8 ei-pakketjes in de 9 maanden dat ze leven, elk met ongeveer 16 eitjes. Ze dragen die pakketjes 5 dagen met zich mee, waarna ze deze afzetten. Na 2 tot 3 maanden komen hier de larven uit.
De larven ontwikkelen zich relatief langzaam tot volwassenheid, afhankelijk van de temperatuur in een periode van 1 tot 4 jaar. Ze zijn erg gevoelig voor kou en hebben bij vorst weinig overlevingskans.
Deze alleseter heeft een voorkeur voor zoet en zetmeel.
Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana L.)
De Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin met lichtgele plekken en wordt 28-44 mm lang. Deze kakkerlak leeft lang, wel tot 2 jaar, en vrouwtjes produceren in die tijd 20-60 ei-pakketjes met elk 16 eitjes. Na 1 tot 6 dagen zetten ze de pakketjes af, en na 5 tot 9 maanden bij een temperatuur van 30 graden komen hier de larven uit.
Deze kakkerlak komt voor op zeer warme en vochtige plaatsen, met een optimale temperatuur van 28 graden. Je ziet ze in Nederland dan ook voornamelijk in dierentuinen en aquaria; zelden in woningen.
Deze alleseters kunnen 4-6 weken zonder voedsel.
Australische kakkerlak (Periplaneta australasiae F.)
Deze soort is roodbruin van kleur, met een lichtgele rand rond het borstschild. Ze worden 30-35 mm lang. Een vrouwtje produceert tijdens haar leven (4-6 maanden) wel 20-30 ei-pakketjes van elk 24 eitjes. De larven komen na 40 dagen bij een temperatuur van 30-36 graden uit. De larven vervellen 7-13 keer in 5 tot 9 maanden en zijn dan volwassen.
De Australische kakkerlak kan alleen overleven in een zeer warme en vochtige omgeving. In Nederland vind je ze dan ook in tropische kassen of serres en in zeer warme en vochtige kruipruimtes. Onder de 4 graden gaan ze dood.
Surinaamse kakkerlak (Pycnoscelis surinamensis L.)
Deze soort is glanzend bruin of zwart van kleur, een volwassen exemplaar is 18-24 mm lang. De vrouwtjes produceren in hun leven 3 ei-pakketjes met elk 26 eitjes. Mannetjeskakkerlakken komen niet voor in ons land, de eitjes ontwikkelen zich zonder bevruchting. Na 35 dagen bij 18-24 graden komen de eieren uit en daar komen ook enkel vrouwtjeskakkerlakken uit. De larven vervellen 8-10 keer in 4 tot 6 maanden.
Een volwassen kakkerlak van deze soort leeft ongeveer 10 maanden en kan alleen overleven in een zeer warme en vochtige omgeving. Je komt ze in Nederland dan ook tegen in tropische kassen of serres en in zeer warme en vochtige kruipruimtes. Een Surinaamse kakkerlak overleeft temperaturen onder de 4 graden niet.
Van Ledden bestrijdt én adviseert
Van Ledden Ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Dankzij onze professionele bestrijding ben je snel van je kakkerlakken af. En je krijgt natuurlijk advies hoe je overlast in de toekomst kunt voorkomen.
Je bereikt ons makkelijk en persoonlijk. En als het nodig is komen we snel bij je langs.
Welke overlast je ook ervaart: wij helpen je ervan af.
we reageren snel
Gemeente Arnhem
- Arnhem
Gemeente Buren
- Buren
- Maurik
- Lienden
- Besuichem
Gemeente Druten
- Druten
Gemeente Lingewaard
- Bemmel
- Huissen
Gemeente Neder Betuwe
- Kesteren
- Opheusden
- Dodewaard
- Ochten
Gemeente Nijmegen
- Nijmegen
- Lent
Gemeente Culemborg
- Culemborg
Gemeente Over Betuwe
- Zetten
- Elst
Gemeente Renkum
- Oosterbeek
- Renkum
Gemeente Rhenen
- Rhenen
Gemeente Tiel
- Tiel
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Amerongen
- Doorn
Gemeente Veenendaal
- Veenendaal
Gemeente Wageningen
- Wageningen
Gemeente West Betuwe
- Geldermalsen
- Haaften
- Beesd
- Waardenburg
- Ophemert
Gemeente West Maas en Waal
- Wamel
- Dreumel
- Beneden – Leeuwen
Gemeente Wijk bij Duurstede
- Wijk bij Duurstede
Gemeente Zaltbommel
- Zaltbommel
- Uiteraard werken wij ook in de omgeving van bovenstaande plaatsen.