Last van vliegen? Schakel specialistische bestrijding in
Het ene moment zitten ze op afval, mest of dode dieren; het volgende moment op je etenswaren. Vliegen wil je dus niet in je huis of bedrijf hebben. Ze zijn beruchte plaagdieren omdat ze:
- ziektes en bacteriën verspreiden
- de voedselveiligheid in gevaar brengen
- zich snel voortplanten, hoe warmer hoe sneller
Bij dieren zorgen vliegen voor veel onrust, zowel in de stal als daarbuiten. Dat wil je vermijden.
En dan te bedenken dat 85% van de vliegenpopulatie als ei, made of pop in mest en rottend afval zit en nog moet uitkomen. De vliegen die je ziet vliegen zijn maar 15% van het totale aantal.
Heb je overlast van vliegen, schakel dan direct Van Ledden Ongediertebestrijding in.
ma-za bereikbaar
Vliegenbestrijding op maat
Onze bestrijding van vliegen is een combinatie van preventie, niet-chemische bestrijding en chemische bestrijding. Het weren van vliegen en het niet-chemisch bestrijden kun je grotendeels zelf doen. Chemische bestrijding niet, dat doen wij voor je.
Begin op tijd met bestrijden
Vliegen beginnen zich vanaf een temperatuur van 10 graden voort te planten. Daarom is het zaak tijdig met de bestrijding te beginnen. Hoe hoger de temperatuur, des te sneller de voortplanting. Normaal gesproken komt de nieuwe generatie vliegen na 3 weken uit, bij hoge temperaturen al binnen 1 week.
Wat het kost
De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, daarom is er geen vaste prijs te noemen voor de bestrijding. Je krijgt daarom van ons altijd een prijsopgave vooraf, waarbij we geen voorrijkosten hanteren binnen ons werkgebied.
we zijn er snel
Wat je zelf kunt doen tegen vliegenoverlast
Een aantal maatregelen tegen vliegen kun je zelf nemen, zoals het weren van vliegen, het voorkomen van broedplaatsen en vliegen bestrijden zonder gif.
Het weren van vliegen
Goede vliegenbestrijding begint met het weren van vliegen. Vliegen komen af op voedsel en afval, warmte en licht.
Sluit openingen af
Zet goede horren voor je ramen en sluit de deuren af met vliegengordijnen. Zorg dat er geen kieren open blijven en sluit ventilatieopeningen af met vliegengaas.
Ruim op, houd schoon
Zorg dat vliegen niet bij voedsel kunnen komen. Bewaar voedingsmiddelen op afgesloten plaatsen. Maak goed schoon: vloeren, wanden, werkvlakken en ook moeilijk bereikbare plaatsen.
Sluit containers af
Zorg voor goed afsluitbare afvalcontainers en plaats ze ver van je gebouwen en uit de zon. Maak je groencontainer schoon met heet water en schoonmaakmiddel, zodat er geen rottend materiaal achterblijft.
Voorkom broedplaatsen
Vliegen leggen hun eitjes graag op warme vochtige plekken. Als je broedmogelijkheden weghaalt of uit de buurt van je huis of je bedrijf houdt, verminder je de kans op vliegenoverlast.
- Vermijd open stortplaatsen
- Houd composthopen en mesthopen bij je huis vandaan
- Verwijder dode dieren en uitwerpselen zo snel mogelijk
Zonder gif bestrijden
Er is een aantal manieren om vliegen niet-chemisch te bestrijden. Je wilt natuurlijk geen gif gebruiken op plekken waar je bijvoorbeeld met voedsel werkt. Of buiten waar je geen chemische stoffen in het milieu wilt brengen.
Gifvrije middelen vangen vliegen en doden ze. Denk hierbij aan vliegenvangers, vliegenzakken, vliegenlampen, vliegenlint en speciale fruitvliegjesvallen.
Chemische bestrijding door Van Ledden
Zonder weringsmaatregelen heeft bestrijding met gif geen effect. Als je wering hebt geplaatst kunnen wij met chemische bestrijding de maden en de volwassen vliegen aanpakken.
Kozijnen, balken en andere rustplaatsen van vliegen behandelen we met een bestrijdingsmiddel. Heb je een mesthoop of mestput op je terrein, dan bestrijden we de maden met madendood. In dierverblijven doen we dat met een speciaal strijkmiddel.
vliegenoverlast oplossen
Vliegensoorten die vaak voorkomen
Je staat er niet bij stil, toch zijn er veel verschillende soorten vliegen waar we last van hebben in en om huis. Dit zijn de meest voorkomende in Nederland:
Kamervlieg of huisvlieg (Musca domestica L.)
Overal ter wereld waar mensen zijn, komt deze vlieg voor in de buurt van mensen, vee en afval. Hij is grijsachtig zwart van kleur. De volwassen vliegen zijn 7-8 mm, de larven 1 cm groot.
Het vrouwtje legt haar eitjes op rottend organisch materiaal, per keer 100 à 150; tijdens haar leven 500-2000 stuks. De larven die daaruit komen worden ook wel maden genoemd. Volgroeide maden zoeken een droge plaats om te verpoppen, vaak is dat in de grond. Van eitje tot het uitkomen van de vlieg duurt ongeveer 3 weken. Bij hoge buitentemperaturen gebeurt het zelfs binnen 1 week.
Kamervliegen kunnen een ware plaag vormen. Ook kunnen ze ziekten overbrengen op mens en dier.
Vleesvliegen:
Groene vleesvlieg (Lucilia sericata Meigen) en Blauwe vleesvlieg (Calliphora vamitoria L.)
In Nederland en België komen ongeveer 80 verschillende soorten vleesvliegen voor. Deze bromvliegen leven op (rottend) vlees. De vliegen zijn 10-15 mm groot en glanzend groen of blauw van kleur.
De vrouwtjes leggen hun eitjes op rauw of rottend vlees van zowel kleine als grote dieren. Ze kunnen een kadaver op kilometers afstand ruiken. De groene vleesvlieg legt haar eitjes ook in wondjes van levende schapen. Na 1 dag komen de eitjes uit en de maden eten van het vlees.
De maden verpoppen in de grond of op donkere plaatsen in gebouwen. Als volwassen vlieg leven ze ongeveer 5 weken.
Vleesvliegen kunnen ziekten verspreiden. De maden die in levende schapen uitkomen, kunnen zorgen dat het schaap sterft als ze niet tijdig bestreden worden. De mannetjes van de vleesvlieg bezoeken ook bloemen.
Overwinterende vliegen
Herfstvlieg (Musca autumnalis De Geer) en klustervlieg (Pollenia rudis F.)
Herfstvliegen en klustervliegen leven in de zomer buiten in het veld. Ze zijn 6-8 mm groot en leven van stuifmeel, honing en de honingdauw van bladluizen.
De vrouwtjes van de herfstvlieg leggen per keer 5-25 eieren in mest van koeien en paarden. De larven (maden) leven van deze mest. De klustervlieg legt eitjes in de grond. De larven parasiteren regenwormen: ze eten die van binnen op.
In het najaar komen herfst- en klustervliegen massaal gebouwen binnen om te overwinteren. Vaak zoeken ze jaren achtereen hetzelfde gebouw op, met een voorkeur voor de bovenste verdieping. Als het warmer wordt in het voorjaar, ontwaken ze en kunnen zich dan door het hele gebouw verspreiden. Dat kan ook gebeuren als de verwarming aan gaat.
Zie je ze in het voorjaar in huis, zet dan de ramen open en je raakt ze vanzelf kwijt. In de herfst of de winter wil je niet met al die vliegen in huis zitten, dus neem dan contact op om ze te laten bestrijden. We kijken dan gelijk hoe ze binnen kunnen komen, zodat je daar maatregelen tegen kunt nemen.
Fruitvliegen (Drosophila spp.)
Fruitvliegen zijn 3-4 mm lang en er is veel variatie in kleur: geel, bruin, roodbruin of zwart, meestal met rode ogen. Ze komen af op rottend en gistend afval. Het vrouwtje legt 400-900 eitjes en in 8-10 dagen ontwikkelen die zich tot volwassen vliegen.
Je bestrijdt ze het beste door de bron van overlast (vaak overrijp of rottend fruit) op te ruimen. Het afvoerputje schoonhouden helpt ook.
Vang fruitvliegjes met de fruitvliegval in onze webshop.
Motmuggen (Psychodidae)
De motmug is een behaard mugje, herkenbaar aan de hartvorm die de vleugels maken als het zit te rusten. De motmug is 1-5 mm groot en grijs, geelachtig tot zwart van kleur.
De vrouwtjes leggen ongeveer 100 eitjes per keer, in afvalwater of organisch materiaal. De larven leven in troebel vervuild water. Als je last van motmuggen hebt, is er meestal een probleem met de riolering.
Motmuggen kunnen ziekten overbrengen. Bestrijd ze door afval te verwijderen de riolering te herstellen.
Van Ledden bestrijdt én adviseert
Van Ledden Ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. In overleg bepalen we de bestrijdingsmethode die het beste bij jouw situatie past. En je krijgt altijd passend advies om nieuwe vliegenoverlast te voorkomen.
Je bereikt ons makkelijk en persoonlijk. En als het nodig is komen we snel bij je langs.
Welke overlast je ook ervaart: wij helpen je ervan af.
we reageren snel
Gemeente Arnhem
- Arnhem
Gemeente Buren
- Buren
- Maurik
- Lienden
- Besuichem
Gemeente Druten
- Druten
Gemeente Lingewaard
- Bemmel
- Huissen
Gemeente Neder Betuwe
- Kesteren
- Opheusden
- Dodewaard
- Ochten
Gemeente Nijmegen
- Nijmegen
- Lent
Gemeente Culemborg
- Culemborg
Gemeente Over Betuwe
- Zetten
- Elst
Gemeente Renkum
- Oosterbeek
- Renkum
Gemeente Rhenen
- Rhenen
Gemeente Tiel
- Tiel
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Amerongen
- Doorn
Gemeente Veenendaal
- Veenendaal
Gemeente Wageningen
- Wageningen
Gemeente West Betuwe
- Geldermalsen
- Haaften
- Beesd
- Waardenburg
- Ophemert
Gemeente West Maas en Waal
- Wamel
- Dreumel
- Beneden – Leeuwen
Gemeente Wijk bij Duurstede
- Wijk bij Duurstede
Gemeente Zaltbommel
- Zaltbommel
- Uiteraard werken wij ook in de omgeving van bovenstaande plaatsen.