Effectief bestrijden van plaagdieren door natuurlijke vijanden.
De meeste plaagdieren hebben verschillende soorten natuurlijke vijanden. We hebben het dan over roofmijten, aaltjes, sluipwespen en roofkevers.
Roofmijten
Roofmijten zijn kleine spinachtige beestjes die jagen op bloedluis, spint en tripsen. Bloedluis leeft op kippen, duiven en volièrevogels
Aaltjes
Aaltjes -ook wel nematoden genoemd- zijn kleine wormpjes die ook in de natuur voorkomen. Zijn effectief tegen plaaginsecten. Ze zijn niet schadelijk voor mens en dier. De aaltjes treden de larven binnen door de huid en maken ze ziek, waardoor ze na enkele dagen dood gaan. Aaltjes werken onder andere op:
Eikenprocessierupsen
Eikenprocessierupsen: In het voorjaar, zo rond april/mei komen de eitjes van de eikenprocessierups uit. Deze rupsen eten eikenblaadjes. Enige tijd later gaan ze groepen vormen (nesten). Vanaf half mei krijgen de rupsen kleine brandhaartjes die bij mensen voor irritatie kunnen zorgen, zoals jeuk en een rode huid. Deze rupsen kunnen de hele zomer aanwezig zijn en voor veel irritatie zorgen. Naast aaltjes zijn mezen ook natuurlijke bestrijders die je kunt inzetten. Mezen eten processierupsen. Hang in het voorjaar nestkastjes voor mezen op en je hebt minder overlast van eikenprocessierupsen.
Varenrouwmuggen (larven)
Varenrouwmuggen (larven): dit zijn muggen die je rondom planten ziet, die in vochtige grond staan, ze leggen eitjes in de grond en de uitkomende larven eten aan de stengels van de plant.
Engerlingen en emelten: de larven van de meikever en van de langpootmug. Deze eten van de wortels van gras en kunnen hier schade aanrichten. Het schadebeeld: het gras wordt vaal en geel van kleur en bij emelten zijn er kleine gaatjes in de grond.
Buxusmotten
Buxusmotten: in het voorjaar zetten deze vlinders eitjes af op de planten. Daar komen rupsen uit die de bladeren en stengels eten. Daarbij maken ze ook spinsels in de planten. Het effect is inmiddels bekend: dode buxusstruiken.
Mieren
Mieren: als je mieren echt op een alternatieve manier wilt bestrijden, zijn aaltjes een mogelijkheid. De aaltjes pas je toe in de omgeving van de mierennesten, de mieren hebben daar zo’n last van waardoor ze voorlopig niet terugkomen.
Pissebedden
Pissebedden: deze leven op vochtige plaatsen. Pissebedden hebben altijd vocht nodig. Daarom vind je ze op vochtige plekjes, zoals onder tegels, in de kelder, in de wc of op de badkamer. Ze zijn niet schadelijk en ruimen organisch materiaal op. In die zin zou je ze nuttig kunnen noemen, maar veel mensen vinden ze niet leuk en willen er vanaf.
Natuurlijke vijanden inzetten tegen muizen of ratten?
We plaatsen ook nestkasten voor uilen en torenvalken. Torenvalken en uilen vangen 4-8 muizen per dag. Dit is een goede aanvulling op de ratten- en muizenbestrijding. De kasten zijn van eikenhout gemaakt waardoor je er jarenlang profijt van hebt.
we reageren snel
Nestkastbouw Steffens
Nestkastbouw Steffens