Snel van je mierenoverlast af met specialistische bestrijding
Heb je plotseling honderden vliegende mieren tegen de binnenkant van je raam? Of lopen er mieren in huis? Dat wijst op een nest ergens in of onder je woning. Zo’n kolonie ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak heeft het nest zich al jarenlang kunnen ontwikkelen onder de grond, in de kruipruimte of in de constructie van je huis.
Wees je bewust dat mieren bacteriën verspreiden, hoe klein ze ook zijn. Overal waar ze gelopen hebben laten ze bacteriën achter. En als ze in de isolatie van je woning zitten, leggen ze in korte tijd een enorm gangenstelsel aan.
Heb je een mierenplaag in huis? Doe er snel iets aan. Ook als je niet zeker weet of je een mierenkolonie in je huis hebt: altijd bellen.
we reageren snel
Mierenplaag? Professioneel laten bestrijden
Vliegende mieren bestrijden heeft geen zin; de meeste zijn mannetjes, die leven maar heel kort. Als je vliegende mieren hebt wijst dat op een nest met kruipende mieren. Het is belangrijk dat je de kruipende mieren bestrijdt.
Zelf mieren binnen bestrijden met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes heeft geen zin. Het kan zelfs een averechts effect hebben: de mieren verplaatsen hun kolonie naar een plek die nog moeilijker te bereiken is. Zo kom je alsnog niet van je mierenoverlast af.
Laat een mierenkolonie in je huis daarom altijd professioneel bestrijden. Ook een mierennest buiten laat je het beste door een professional behandelen.
we reageren snel
Snel van jouw mierenoverlast af
Het mierennest in jouw huis sporen we op om het daarna te bestrijden. Is het nest niet te vinden, dan behandelen we de mierenstraten waardoor de mieren uiteindelijk niet meer binnenkomen. We komen het liefst binnen 24 uur na je melding bij je langs.
- we inspecteren je woning grondig op mierennesten
- we delen onze bevindingen met je en stellen de beste bestrijdingsmethode voor
- we passen deze methode in overleg direct toe
Een mierenkolonie die door de jaren heen is ontstaan, vraagt vaak meerdere bestrijdingen voordat alle mieren verdwenen zijn. Naast bestrijding geven we je advies om een nieuwe plaag te voorkomen.
Mieren bestrijden: wat het kost
Wanneer jij je mierenoverlast door ons laat bestrijden weet je van tevoren wat het kost. Je krijgt een prijsopgaaf zonder verborgen kosten. Ook de kosten voor de inspectie zitten bij de prijs inbegrepen. En we rekenen geen voorrijkosten.
we zijn binnen 24 uur bij je
Onze bestrijdingsmethode
We sporen een mierennest op door de lopende mieren te volgen. Mieren gebruiken namelijk een vaste route tussen hun nest en een voedselbron. Als we het nest niet kunnen vinden, gebruiken we deze ‘mierenstraten’ om ze te bestrijden.
Soms is 1 behandeling genoeg, maar als de mieren er al jaren zitten is vaak meer bestrijding nodig. Jaarlijks terugkerende bestrijding is ook een optie.
Je krijgt van ons altijd advies over de beste methode voor jouw situatie.
we reageren snel
Bestrijding van mieren in je huis
Voor het bestrijden van mieren in jouw huis hebben we 2 methodes. Nesten behandelen we met een vloeibaar bestrijdingsmiddel dat mieren doodt en op mierenstraten gebruiken we een speciale mierengel.
Dit lokaas brengen we in druppeltjes op de looproutes aan. De gel is onweerstaanbaar lokaas voor mieren en blijft minstens 12 weken effectief. De mieren nemen de mierengel mee naar hun nest en zo roeien ze zichzelf uit.
Als er een mierennest in je isolatieplaten zit, is de beste oplossing vaak om deze platen te verwijderen en te het nest met vloeibaar gif te bestrijden.
Zitten de mieren in de kruipruimte, dan gaan we daar aan de slag voor zover dat veilig en mogelijk is.
Bestrijding van mieren in je tuin
Voor mieren in de tuin gebruiken we meestal mierenpoeder. We brengen dat met een drukspuitje in de nestingangen en eventueel onder tegels. Mieren die met het poeder in aanraking komen, gaan dood.
Je kunt het mierenpoeder ook zelf toepassen. Let op: gebruik het alleen rechtstreeks op nestingangen.
Deze mieren kom je in en om het huis tegen
Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 soorten mieren. In Nederland kom je een vijftal soorten vaak in en om het huis tegen:
Wegmier (Lasius niger)
Dit is de standaard mier die iedereen kent. Deze mier is donkerbruin tot zwart van kleur, en de werksters worden 3 tot 4 millimeter lang. Werksters leven 2 tot 3 jaar, en de koningin kan wel 15 tot 20 jaar oud worden. De wegmier nestelt zich in tuinen en bij/in gebouwen; voedt zich met insecten en zoetigheid, en maakt een reukspoor van de voedselbron naar het nest.
Glanzende houtmier (Lasius fuligonosus Latreille)
Deze mieren zijn zwart en hebben een grote kop. De werksters worden 4 tot 6 millimeter lang. Ze houden andere mieren buiten door een sterke citroenachtige geur uit te scheiden.
Deze mier houdt ervan te nestelen in boomstammen, kruipruimtes, spouwmuren en dergelijke. Ze vormen kartonachtige nesten, voeden zich met insecten en zoetigheid en roven soms ook de poppen en larven van andere mierensoorten. Ze maken een reukspoor van de voedselbron naar het nest.
Faraomier (Monomorium pharaonis)
Oorspronkelijk kwam deze mier uit de tropen. In Nederland vond hij vanaf de invoering van centrale verwarming in 1945 een plekje. De koningin van de faraomier is bruingeel met een donkere kop; de werksters zijn relatief klein: 2 tot 3 millimeter lang. Deze werksters zijn bruingeel met een donkergekleurde achterlijfspunt. De mannelijke mieren hebben vleugels en zijn zwartbruin tot zwart gekleurd, met bleekgele poten en antennes.
Deze alleseters, met een voorkeur voor vlees, kunnen alleen overleven door te nestelen in de buurt van een warmtebron. Hun kolonie bestaat uit meerdere koninginnen en werksters, en ze kunnen zich heel snel verspreiden van pand naar pand.
Door hun snelle verspreiding, is voor het bestrijden van een faraomierenplaag een goede inventarisering nodig. De grote oppervlaktes die behandeld moeten worden maken bestrijding vaak duur.
Argentijnse mier (Linepithema humile Mayr)
Deze mier komt van oorsprong komt hij uit Zuid-Amerika en is dus een invasieve soort. Ze verdringen inheemse soorten en grijpen dus in op het bestaande ecosysteem.
Werksters zijn rond de 2,5 millimeter lang en egaal bruin tot lichtbruin van kleur. Ze eten zoetigheid, insecten, en ook poppen en larven van andere mierensoorten. Er zijn meerdere koninginnen per nest en hun nesten splitsen zich makkelijk af. Ze zijn niet gebonden aan hun eigen nest.
Argentijnse mieren nestelen graag in hoekjes, naadjes en kiertjes in en naast gebouwen. Ze verdringen inheemse mierensoorten.
Gewone steekmier (Myrmica rubra)
Deze mierensoort vind je soms in je tuin of op je erf. De werksters zijn roodachtig geel gekleurd: hun kop en achterlijf zijn wat donkerder. Ze zijn 3,5 tot 5 mm. groot en hebben een angel.
Niet alleen met hun angel, ook met hun beet verdedigen ze hun nest. Hun gif kan een allergische reactie veroorzaken. De nesten van de gewone steekmier hebben meerdere koninginnen en veel werksters.
Hoe kun je een mierenplaag voorkomen?
Buitenshuis vinden mieren hun voedsel in de vorm van insecten en de zoetige uitscheiding van bladluizen. Binnen vinden ze hun eten overal waar jij voedsel bereidt, nuttigt of bewaart.
Als je overlast van mieren in je huis wilt voorkomen, moet je dus zorgen dat de werksters geen voedsel kunnen vinden.
- bewaar levensmiddelen in goed gesloten bussen en potten
- houd de plekken waar je eten bereidt, nuttigt en reinigt goed schoon
- sluit je vuilnisbakken goed af
Sommige mieren nestelen graag in vochtig hout: voorkom daarom vochtige plekken in je huis.
Mieren zijn een gestructureerd volk
De rollen in een mierenkolonie zijn strak verdeeld. Aan de top staat de koningin: zij legt de eitjes en verzorgt de larven en poppen die daaruit ontstaan. Bij de start van een nieuwe kolonie zijn de eerste poppen die uitkomen werkstermieren. Die nemen de verzorgende taak van de koningin over.
Rolverdeling
Verschillende werksters hebben een verschillende functie. Er zijn de verzorgsters van de larven en poppen, er zijn werksters die buiten het nest op zoek gaan naar voedsel, en er zijn soldaten die het zware werk verrichten zoals graven en tillen. Zij verdedigen het nest ook tegen aanvallers.
Wel 7000 mieren
Een mierenkolonie kan wel uit 7000 mieren bestaan. Ze communiceren met feromonen, een soort geuren. Elk mierenvolk heeft zijn eigen geur. Daarnaast communiceren ze door met hun antennes tegen elkaar te tikken.
Bruidsvlucht
Als het nest in de zomer een bepaalde omvang heeft bereikt, komen er uit de poppen gevleugelde mannetjesmieren en een gevleugelde koningin. Tijdens een bruidsvlucht vliegen ze uit, om in de lucht te paren. Daarna sterven de mannetjes; de koningin begint een nieuwe kolonie.
De opruimers van de natuur
Mieren voeden zich met insecten, en nemen ook dode insecten mee als voedsel. Het zijn de opruimers van de natuur. Met bladluizen onderhouden ze een bijzondere relatie. Ze beschermen ze tegen rovers, als tegenprestatie nemen ze wel de honingdauw -de zoetigheid die luizen afgeven- af.
Zo overleven mieren de winter
In de winter past hun lichaamstemperatuur zich aan aan de omgeving, het zijn koudbloedige insecten. Ze kruipen dieper in de grond als het koud wordt, en vertragen hun stofwisseling. Zelfs in bevroren grond kunnen ze overleven, omdat ze een stofje in zich hebben dat voorkomt dat ze bevriezen. Er zijn mierensoorten die bovengronds overwinteren, in de pollen van het pijpenstrootje.
Heb je overlast van mieren in je tuin of in huis? Neem contact op met Van Ledden Ongediertebestrijding.
Van Ledden bestrijdt én adviseert
Van Ledden Ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Met onze bestrijdingsmethoden ben je snel van je mieren af. En je krijgt natuurlijk advies hoe je overlast in de toekomst kunt voorkomen.
Je bereikt ons makkelijk en persoonlijk. En als het nodig is komen we snel bij je langs.
Welke overlast je ook ervaart: je krijgt van ons de oplossing.
we reageren snel
Gemeente Arnhem
- Arnhem
Gemeente Buren
- Buren
- Maurik
- Lienden
- Besuichem
Gemeente Druten
- Druten
Gemeente Lingewaard
- Bemmel
- Huissen
Gemeente Neder Betuwe
- Kesteren
- Opheusden
- Dodewaard
- Ochten
Gemeente Nijmegen
- Nijmegen
- Lent
Gemeente Culemborg
- Culemborg
Gemeente Over Betuwe
- Zetten
- Elst
Gemeente Renkum
- Oosterbeek
- Renkum
Gemeente Rhenen
- Rhenen
Gemeente Tiel
- Tiel
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Amerongen
- Doorn
Gemeente Veenendaal
- Veenendaal
Gemeente Wageningen
- Wageningen
Gemeente West Betuwe
- Geldermalsen
- Haaften
- Beesd
- Waardenburg
- Ophemert
Gemeente West Maas en Waal
- Wamel
- Dreumel
- Beneden – Leeuwen
Gemeente Wijk bij Duurstede
- Wijk bij Duurstede
Gemeente Zaltbommel
- Zaltbommel
- Uiteraard werken wij ook in de omgeving van bovenstaande plaatsen.