Muizen binnen? Snel een professionele oplossing
Heb je een muis zien lopen in je huis of in je bedrijfsruimte? Of zie je sporen van muizen zoals:
- keutels langs muren of plinten
- knaagschade aan isolatiemateriaal, kabels en kartonnen verpakkingen
- aangevreten en vervuild voedsel?
Neem dan direct maatregelen, want muizen zijn beruchte ziekteverspreiders. Je loopt een flink risico als je in aanraking komt met hun uitwerpselen of besmet voedsel eet. Hun geknaag aan snoeren en apparatuur kan brand veroorzaken. En ze planten zich razendsnel voort waardoor je al snel een muizenplaag hebt.
Ook wanneer je geknaag en getrippel hoort, of in je schuur of loods loopsporen ziet (vettig bruin buiksmeer), kom direct in actie en neem contact op.
we zijn er snel
Snel een oplossing bij overlast door muizen
Wij streven ernaar om binnen 24 uur bij je langs te komen. Je krijgt van ons de oplossing die het beste bij jouw situatie past:
- we inspecteren jouw omstandigheden
- we delen onze bevindingen met je en adviseren je de meest effectieve bestrijdingsmethode, eventueel met nacontrole
- we zetten passende bestrijdingsmiddelen in
Daarbij krijg je preventieadvies om de kans te verkleinen dat ze weer binnenkomen.
Grondige inspectie voor effectieve muizenbestrijding
Muizen zijn echte knagers, omdat hun tanden voortdurend blijven groeien knagen ze overal aan. Ze verraden hun aanwezigheid dan ook door knaagsporen. Daarnaast laten ze wel 80 keutels per dag achter. Een muizennest geeft een typische muskusachtige geur af. Je ziet ze vooral ‘s avonds: het zijn nachtdieren.
We inspecteren je huis en zoeken daarbij naar muizenschade of sporen. Waar zitten de muizen? En waar komen ze je huis of bedrijfspand binnen?
We delen met je wat we hebben ontdekt, we overleggen over de beste werings- en bestrijdingsmethode en passen die toe. Ook geven we je tips wat je zelf kunt doen om een muizenplaag te voorkomen.
De kosten van het bestrijden van muizenoverlast
De eerste afspraak waarbij we de inspectie doen kent een vast tarief. De prijs voor het materiaal dat we gebruiken is variabel: afhankelijk van wat voor jouw situatie het beste is. De voorrijkosten zijn voor onze rekening.
ma-za bereikbaar
Voorkom dat muizen binnenkomen
Muizen hebben aan een gaatje van 0,5 cm al genoeg om een ruimte binnen te dringen. Ze komen binnen door een open spouwvoeg, een spleetje of kier. Als je die openingen niet dichtmaakt heeft bestrijding geen zin. In een mum van tijd hebben nieuwe muizen het vrijgekomen territorium ingenomen.
we zijn er snel
Weringsmiddelen
Spleten en kieren maak je dicht met het juiste materiaal, zoals:
- fijnmazig gaas
- staalwol
- mousestop (speciale kit)
Het dichten van voegopeningen, kieren en spleten met purschuim haalt helaas niets uit: muizen knagen daar met plezier doorheen.
Bestrijdingsmethoden om je muizenprobleem op te lossen
Voorkomen dat nieuwe muizen binnen kunnen komen in je huis of bedrijfspand door de juiste weringsmiddelen te plaatsen is één. Bestrijding van een muizenplaag is als tweede soms ook nodig. Daarvoor helpen we je met muizenklemmen of vangunits.
we reageren snel
Muizenklemmen
Door hun nieuwsgierigheid gaan muizen snel op nieuwe voorwerpen in hun omgeving af. En ze hebben vaste looppaden waar ze hun eigen vertrouwde geur hebben achtergelaten. Vakkundig geplaatste lokdozen met een muizenklem hebben daarom altijd snel effect. We komen ze indien nodig regelmatig controleren, vervangen of lokaas bijvullen.
Vangunits
Zowel in de Mimetic-Mhouse vangunit als in de EKO1000 vangunit worden muizen gelokt met voer, waarop ze in een vloeistof vallen die ze bedwelmt en doodt. De vloeistof werkt conserverend. Daardoor hoeft de unit maar af en toe geleegd te worden. Gifvrij én heel efficiënt.
Wat je zelf kunt doen tegen muizen
Heb je een muis gezien? Bel Van Ledden Ongediertebestrijding. Zelf kun je 3 dingen doen om muizen te voorkomen.
- Openingen afdichten
- Voedsel en afval weghalen
- Je terrein schoonhouden
Openingen afdichten
Het eerste wat je dus kunt doen tegen muizen is je woning of bedrijfspand goed afsluiten. Gebruik roosters, fijnmazig gaas of bijenbekjes voor de spouwmuurvoegen. Gaten en kieren dicht je met staalwol of mousestop.
snel een oplossing
Voedsel en afval weghalen
Zorg dat je voedsel onbereikbaar maakt, door het op te bergen in afsluitbare bakken. Muizen houden vooral van noten, zaden en granen/graanproducten. Ruim kruimels en voedselresten goed op, en sluit vuilnisbakken goed af.
Je terrein schoonhouden
Hoewel muizen in je tuin niet te voorkomen zijn, kun je ze wel weren door ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk voedsel vinden. Ruim daarom elke avond het overgebleven voer van vogels, kippen en konijnen op. En zorg dat de muizen niet bij je afval kunnen komen. Muizen zijn al goede klimmers, maar met struiken en klimplanten zet je de ladder voor ze klaar. Plaats die dus niet (te dicht) tegen je muren.
Is het een muis of een rat?
Je hebt iets zien lopen, of knaagdiersporen in huis gevonden. Maar is het een muis of een rat? Wat zijn de verschillen?
- Een muis is kleiner dan een rat: 3-10 cm, een rat is 16-40 cm
- Muizen hebben grote oren, ratten kleine oortjes
- Muizen hebben een behaarde staart, die van ratten is kaal
De uitwerpselen van een muis zijn net kleine zwarte rijstkorrels, terwijl rattenkeutels groter en vaak bruiner van kleur zijn.
Of het nu een muis of een (jonge) rat is die je zag: waar er een is zijn er meestal meer. Neem nu contact met ons op voor advies en bestrijding.
Welke muizensoort vind je in je huis, bedrijf of tuin?
Er leven in Nederland 15 muizensoorten, waarvan je vooral deze 4 soorten in en rond je gebouwen tegen kunt komen:
Huismuis Mus musculus L.
De huismuis heeft een vacht die vettig glanst en bruingrijs tot vaalbruin is aan de bovenzijde, lichtgrijs tot geelwit aan de onderkant. Hij is 7,5 tot 10 cm lang, en zijn staart heeft dezelfde lengte. Hij is slank met een spitse kop en grote oren.
De huismuis kan slecht zien maar goed ruiken en hij gebruikt zijn snorharen om zijn omgeving af te tasten. Hij springt en klimt als de beste, en is een echte knager.
Hoewel hij maar 1 jaar oud wordt, kan hij in dat jaar wel 6 tot 10 nesten krijgen, elk met vijf tot negen jongen. Zo kunnen twee muizen in een jaar tijd voor 30 tot wel 90 nieuwe muizen zorgen.
Huismuizen hebben een voorkeur voor zaden, peulvruchten, noten en granen. Ze eten ongeveer 3 gram per dag en kunnen lang zonder water. Je vindt hun nesten tot ongeveer 10 meter van hun voedselbronnen af.
Huisspitsmuis Crocidura russula Hermann
In alle soorten gebieden, van tuinen tot parken en van bossen tot weilanden, maar ook in gebouwen komt deze muis voor. Zijn vacht is grijsbruin, met een iets lichtere buik.
De huisspitsmuis heeft een smalle, spits toelopende kop met een lange, slurfvormige snuit. Hij kan niet goed zien maar wel goed ruiken en gebruikt zijn snorharen om zijn omgeving af te tasten.
Een volwassen huisspitsmuis is 6,5 tot 9,5 cm, en zijn staart is wat korter dan zijn lichaam. Hij krijgt per jaar tussen de 8 en de 25 jongen en leeft twee à drie jaar. Hij leeft van insecten, wormen, slakken, spinnen en zaden, en… andere muizen.
De keutels van deze spitsmuis lijken op die van ratten omdat ze ook langwerpig zijn, maar ze bevatten veel zand en duidelijke insectenresten. Deze muizensoort maakt zijn nest buiten van natuurlijk materiaal en binnen in gebouwen in het isolatiemateriaal. Ze zijn binnen ook te herkennen aan hun vieze geur.
Huisspitsmuizen zijn niet te vangen met gewoon lokaas in een klem, of met een lokdoos met gif. Bestrijding bestaat vooral uit wering of het wegvangen met een kooitje waarin je wat resten van een van hun prooidieren legt. Die kooitjes vind je in onze webshop.
Veldmuis Microtus arvalis Pallas
De veldmuis huist in weilanden, akkers, boomgaarden, en in slootkanten, wegbermen en dijken. Hij eet wortels, zaden, bladeren, vruchten en mos, en de groene delen van grassen en kruiden.
Hij graaft zijn nesten -tot wel een halve meter diep- en daarin legt hij ook voorraadkamers aan om voedsel op te slaan. De veldmuis leeft binnen een straal van 8 meter rond zijn nest.
Je herkent een veldmuis aan zijn korte bruingrijze vacht met een vuilwitte tot grijze buik, aan zijn plompe bouw en de oren en ogen die haast verborgen zijn in de vacht. Hij is 9 tot 13 cm lang met een staart die korter is dan het lichaam.
De veldmuis leeft 1 jaar en krijgt 25-65 jongen per jaar. Hij richt veel schade aan, aan plantenwortels en boombast, maar ook in schuren en opslagplaatsen. Eens per 5 jaar ongeveer komt er een grote veldmuizenplaag voor.
Deze muizensoort is beschermd.
Bosmuis Apodemus sylvaticus L.
Ondanks zijn naam komt de bosmuis niet alleen in het bos voor, maar ook in de heide, de duinen, akkers, parken, boomgaarden en tuinen: op elk terrein dat niet te open en niet te nat is.
Deze muis heeft een licht- tot donkerbruine vacht, scherp onderscheiden van de wit-grijze buikvacht. Hij is fors, met grote oren, een lange staart en grote zwarte ogen. Een volwassen bosmuis is 7,5 tot 11 cm lang met een staart die net zo lang of zelfs langer is.
Bosmuizen zijn goede springers, klimmers en gravers. Ze maken nesten met meerdere ingangen, tot wel 50 centimeter diep, waarin ze ook voorraadkamers aanleggen. Je herkent hun nesten aan een waaiervormig stortbergje aarde bij de ingang. Dit is de enige muizensoort die dat doet.
Deze muizen kunnen in het wild 1,5 jaar oud worden, maar leven vanwege hun natuurlijke vijanden gemiddeld meestal maar 3 maanden. Ze eten grassen, onkruid, granen, maïs, bessen, noten en paddenstoelen, maar ook spinnen, slakken, kevers, rupsen en vlinderpoppen.
Ze kunnen drie keer per jaar jongen krijgen van 3 tot 8 jongen per keer. Je mag ze alleen bestrijden als ze zich binnenin je gebouw bevinden. Je herkent ze dan aan de stenen die ze meeslepen de lokdoosjes in.
Van Ledden bestrijdt én adviseert
Van Ledden Ongediertebestrijding is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Met onze bestrijdingsmethoden ben je snel van je muizenoverlast af. En je krijgt natuurlijk advies hoe je overlast in de toekomst kunt voorkomen.
Je bereikt ons makkelijk en persoonlijk. En als het nodig is komen we snel bij je langs.
Welke overlast je ook ervaart: wij helpen je ervan af.
we reageren snel
Gemeente Arnhem
- Arnhem
Gemeente Buren
- Buren
- Maurik
- Lienden
- Besuichem
Gemeente Druten
- Druten
Gemeente Lingewaard
- Bemmel
- Huissen
Gemeente Neder Betuwe
- Kesteren
- Opheusden
- Dodewaard
- Ochten
Gemeente Nijmegen
- Nijmegen
- Lent
Gemeente Culemborg
- Culemborg
Gemeente Over Betuwe
- Zetten
- Elst
Gemeente Renkum
- Oosterbeek
- Renkum
Gemeente Rhenen
- Rhenen
Gemeente Tiel
- Tiel
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Amerongen
- Doorn
Gemeente Veenendaal
- Veenendaal
Gemeente Wageningen
- Wageningen
Gemeente West Betuwe
- Geldermalsen
- Haaften
- Beesd
- Waardenburg
- Ophemert
Gemeente West Maas en Waal
- Wamel
- Dreumel
- Beneden – Leeuwen
Gemeente Wijk bij Duurstede
- Wijk bij Duurstede
Gemeente Zaltbommel
- Zaltbommel
- Uiteraard werken wij ook in de omgeving van bovenstaande plaatsen.